Διευκρινίσεις για την υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή στην πρακτική άσκηση φοιτητών Νομικής ΑΠΘ

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ

Σχετικά με την Προκήρυξη της Πρακτικής Άσκησης, προβαίνουμε στις κάτωθι διευκρινίσεις μετά τις ερωτήσεις που δεχθήκαμε:

1.   Η αποζημίωση ανέρχεται σε 250 Ευρώ τον μήνα, ήτοι συνολικά 500 Ευρώ για δυο μήνες πρακτικής άσκησης (υποχρεωτικά είναι δυο οι μήνες που θα ασκηθείτε) και τα χρήματα θα καταβληθούν μετά το πέρας της άσκησης, ήτοι τον Σεπτέμβριο, αφού αφαιρεθεί το ποσό των 11 Ευρώ κάθε μήνα για την ασφάλισή σας.

2.   Η άσκηση αρχίζει κανονικά την 1η Ιουλίου και τελειώνει στις 31 Αυγούστου. Όσοι δίνετε ακόμη μαθήματα αρχές Ιουλίου, θα εμφανιστείτε στον φορέα διεξαγωγής της άσκησης την επομένη της ημέρας που θα δίνετε το τελευταίο μάθημα.

3.   Έχετε δικαίωμα αδείας μία (1) ημέρα τον μήνα, την οποία θα λάβετε σε συνεννόηση με τον προϊστάμενό σας στον φορέα διεξαγωγής της άσκησής σας. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συνεννοείστε μαζί του εάν πρόκειται να απουσιάσετε (και αυτό, μόνο για λόγο ανωτέρας βίας).

4.   Ο φορέας υποδοχής μπορεί/δικαιούται να σας τοποθετήσει σε όποια υπηρεσία ή μονάδα του έχει ανάγκη. Γνωρίζει ότι είστε νομικός, πλην όμως εκεί που πάμε, δεν κάνουμε μόνον και αποκλειστικά νομική δουλειά, μπορούμε να κάνουμε και γραφειοκρατική δουλειά. Εξάλλου, χωρικά, εάν έχει περισσότερες τοποθεσίες σε περισσότερα μέρη της πόλης, θα μπορεί να σας τοποθετήσει όπου έχει ανάγκη.

5.   Όσοι περάσετε όλα τα μαθήματα στην εξεταστική του Ιουνίου και θέλετε να συμμετάσχετε στην πρακτική άσκηση, δεν θα μπορέσετε να ορκιστείτε πριν ολοκληρώσετε και την πρακτική άσκηση, δηλαδή δεν θα μπορέσετε να ορκιστείτε παρά τον Σεπτέμβρη. Παρόλα αυτά, μπορείτε να δώσετε εισαγωγικές για να εισαχθείτε στο δικό μας μεταπτυχιακό, όπως επίσης και να εγγραφείτε στον Δικηγορικό Σύλλογο. Παίρνετε μια βεβαίωση περάτωσης σπουδών και αυτή αρκεί για τα παραπάνω.

6.   Η άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας απαιτείται ΜΟΝΟΝ για (και ΕΙΔΙΚΑ από) τον European Public Law Organization. Σε ορισμένες άλλες θέσεις, για να αισθάνεστε άνετα εκεί που θα πάτε, θα πρέπει επίσης να ξέρετε καλά αγγλικά, π.χ. στο Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου, αλλά δεν είναι προαπαιτούμενο για άλλες θέσεις πλην του European Public Law Organization.

7.   Δεν σας ενδιαφέρει πόσες θέσεις έχουμε ανά φορέα. Εσείς δηλώστε σε ποιον φορέα θέλετε να πάτε κατά προτεραιότητα. Θα μπορέσουμε, πάντως, να χρηματοδοτήσουμε μέχρι 70 ασκούμενους φέτος, ήτοι 70 από όσους κάνουν αίτηση.

8.   Επειδή φέτος έχουμε και θέσεις άσκησης στην Αθήνα, δεν προβλέπονται οδοιπορικά έξοδα ή έξοδα διαμονής για όσους επιλέξουν κάποιον φορέα της Αθήνας. Θα πρέπει να κανονίσουν να μείνουν σε κάποιο δικό τους σπίτι στην Αθήνα.

9.   Προτεραιότητα έχουν οι τεταρτοετείς. Πλην όμως, επειδή ειδικά φέτος έχουμε και θέσεις άσκησης στην Αθήνα, καλούμε τόσο τους επί πτυχίω όσο και τους τριτοετείς να κάνουν αιτήσεις.

10. Αν δυο ή περισσότεροι διεκδικούν την ίδια θέση άσκησης στον ίδιο φορέα, θα επιλεγεί μεταξύ αυτών αυτός ή αυτή που θα έχουν τον υψηλότερο μέσο όρο βαθμολογίας. Επίσης, δεν αποκλείεται –αν έχετε καλό βαθμό– να σας τηλεφωνήσουμε και να σας προτείνουμε άλλες θέσεις, τις οποίες ενδεχομένως να μην έχετε δηλώσει, εφόσον αυτές που δηλώσατε θα έχουν καλυφθεί από καλύτερους από εσάς.

Δείτε εδώ την προκήρυξη και την αίτηση.